Teknik

Teknik inom 3D-printing.

Med 3D-printing kan vi snabbt och enkelt förverkliga dina idéer utan att vara begränsade till varken form, design eller konstruktion. På Acron använder vi oss av två typer av 3D-printing – SLS och SLA. SLS står för Selektiv Lasersintring och är den teknik vi använder när både funktion och hållbarhet är viktigt. SLA som står för Stereolitografi är den teknik vi använder när detaljerna behöver en bättre ytfinish och måttnoggrannhet.

Vid snabba lågvolymsproduktion eller större detaljer är Vakuumgjutning och RIM de ultimata teknikerna. Till skillnad från SLS och SLA kräver dessa teknikerna ett verktyg. Just Vakuumgjutning behöver ett sillikonverktyg som tillverkas utifrån en mastermodell framtagen med 3D-printning. RIM kräver ett hårt verktyg som vi fräser fram i till exempel aluminium eller Ureol.


Acron form Teknik SLS

SLS – Selektiv Lasersintring

En given teknik när funktion och hållbarhet står i fokus. Det är den mest produktiva metoden på marknaden och fungerar lika bra till att ta fram prototyper som för serieproduktion där du vill ha en hållbar och funktionell detalj.

SLS är en additiv metod, ett pulverbaserat system där maskinen lägger ut valt material i pulverform, 0,1 mm i taget och härdar varje lager i pulverbädden med laser. Efter det läggs ett nytt lager pulver ut och täcker ytan där lasern skriver nästa skikt från CAD-ritningen. Så fortsätter det till modellen är färdig. Metoden tillåter även flera olika typer av material som gör att vi kan ändra egenskaper på detaljerna efter behov och önskemål.

Acron form Teknik SLA

SLA – Stereo Litografi

Med en hög ytfinish och detaljrik måttnoggrannhet är SLA utan tvekan den teknik som levererar bäst när det kommer till visuella detaljer och designmodeller. Tekniken bygger på att epoxi härdas med UV-laser. Det fungerar genom att en plattform sänks ned i ett bad med epoxi i steg om 0,1 mm. Laser skannar ett skikt utifrån CAD-ritningen och materialet härdar. Plattformen sänks sedan på nytt och processen upprepas tills dess att modellen står klar.

Acron form Teknik Vakuum

Vakuumgjutning

Hårt, mjukt, värmetåligt, transparent eller infärgade i valfri kulör. Med Vakuumgjutning kan vi på kort tid tillverka en förserie av detaljer med samma färg, funktion och prestanda som din tänkta slutprodukt. Detta är tekniken som utifrån en mastermodell används för att ta fram olika prototyper men är också ett väldigt bra alternativ för dig som är i behov av en lågvolymsproduktion.

Acron form Teknik RIM

RIM – Reaction Injecting Molding

Behöver du större enskilda detaljer eller bara en större mängd, från 50 stycken och uppåt, är RIM-tekniken att föredra. Här tillverkar vi verktygen i aluminium eller Ureol, en typ av plastblock som vi fräser fram verktyget ur och som håller för att producera upp till tusen detaljer. En annan fördel med RIM-tekniken är den låga initialkostnaden och korta starttiden då verktygen är, i förhållande till ett produktionsverktyg, mycket billigare och snabbare att tillverka. Alla detaljer gjuts i Polyuretan och till skillnad från vakuumgjutning finns det idag bara ett material och en färg av Polyuretan att välja på.

Acron form Teknik Lack

Lackering

För att verkligen se helheten och få den slutgiltiga ytfinishen på detaljerna använder vi oss av alla typer av våtlackering. Vi lackerar detaljerna utifrån ett NCS eller RAAL-nummer i rätt nyans, med eller utan struktur, blankt eller matt. Oftast lägger vi också på grafik i form av dekaler och mjuklack som ger den slutgiltiga känslan på din prototyp eller produktionsdetalj.

Ytbehandling och infärgning

Vi behandlar SLS-detaljen för att få en slätare yta som inte bara känns mer produktionsmässig utan samtidigt är mycket lättare att hålla ren från smuts.

Efter ytbehandlingen placeras detaljerna i en speciell utrustning tillsammans med ett pigment, antingen från vårt standardsortiment eller efter en specifik pantone- eller RAL-kod för att ge den sin speciella kulör. Läs mer här.