Välkommen till Sveriges första 3D–Café.

I höst blir Värnamo först ut i landet med ett café där besökarna kan göra sina egna 3D-utskrifter. Det är friformningsföretaget Acron som arrangerar caféet, i samarbete med Gummifabrikens Teknikcenter.

Kenny Johansson är VD på Acron och initiativtagare till 3D-caféet. Han berättar att tanken är att det ska finnas en mötesplats dit alla kan gå och lära sig mer om 3D-tekniken och samtidigt träffa andra med samma teknikintresse.

Caféet kommer vara öppet tre kvällar under hösten. Besökarna kommer kunna göra egna CAD- modeller och skriva ut dem i 3D. Det kommer hållas föreläsningar och workshops, dessutom kommer det finnas handledare och experter på plats för att hjälpa till, informera och diskutera om den senaste 3D-tekniken.

– Det här är en teknik som verkligen har utvecklas i racerfart. Och det är roligt att kunna visa att det inte är så svårt som många tror, säger Niclas Stensson, utvecklingsstrateg på Campus Värnamo och verksamhetsledare för Teknikcenter.

Målet på längre sikt är att säkra kompetensen för framtiden, berättar Kenny Johansson.

– Vi behöver väcka teknikintresset hos ungdomar och lära dem hur spännande den nya tekniken är. Det är ett måste för att säkra viktigt kompetens inom industrin för framtiden. Som en del av detta kommer även Ungföretagssamhet och en affärscoach från företagsinkubatorn i Gummi- fabriken vara på plats för att stödja nya idéer och visa på hur de kan tas vidare.

3D-caféet riktar sig till alla intresserade, från 16 år och uppåt. Det arrangeras första gången den 23 september, i Teknikcenters lokaler på Gummifabriken i Värnamo.

Publicerad 15 december 2014