Tack för att ni besökte oss på Elmia Subcontractor

För cirka två veckor sedan gick årets upplaga av Elmia Subcontractor av stapeln, mässan för alla typer av underleverantörer inom industrin. Vi vill tacka alla er som besökte oss under dessa dagar. Vi fick mycket bra respons och vi hoppas att det var ett givande besök för er också. Om du missade mässan får du här en kort recap om vad vi visade.

Till skillnad från tidigare år och mässor, där vi visat upp prototyper och fina koncept- eller designmodeller, fokuserade vi istället på 3D-printing för produktion. Att 3D-printa sina produkter är en starkt växande trend som vi snart ser som ett faktum. I och med den utveckling vi på Acron gjort senaste året med helt nya metoder för att bearbeta ytor och färga in SLS-detaljer, har tekniken blivit mer godkänd att använda till mer än bara prototyptillverkning. Våra detaljer kan på många sätt likna en formsprutad detalj. Inte minst hållbarhetsmässigt.

Vi hade två typer av 3D-printade produkter på mässan. Maskinkomponenter och gripdon.

Våra 3D-printade gripdon började vi visa för snart 15 år sedan, så de är ingen nyhet. Trots det var det först nu vi kände att det börjar få ett uppsving och acceptans. En 3D-printad plastdetalj är idag faktiskt hållbar nog att användas. Dessutom hade vi i samarbete med Robotteknik tagit med en robot som hela tiden plockade bussningar med ett unikt 3D-printat grepp.

Maskinkomponenterna vi visade gör vi åt en kund som tillverkar etiketteringsmaskiner. Vissa sitter synligt och visa dolda bakom kåpor. Somliga har inkonstruerade funktioner och andra kommer i direkt kontakt med operatören. Samtliga av de 3D-printade komponenterna som sitter i en sådan maskin är konstruerade och optimerade efter SLS-tekniken. Den typ av 3D-priniing som används vid tillverkning. Man har kunnat optimera sin produkt på sätt som inte gått att tillverka annars. Totalt finns det över hundra olika artiklar, anpassade till slutkundens behov.